Hoe komt er een walvis op de oevers van de Seine terecht?

Kunst 31 juli 2017

 

Bewoners van Parijs kregen de afgelopen week de schrik van hun leven toen ze op de oevers van de Seine een gestrande walvis vonden. Het meest verrassend was niet eens het feit dat er een walvis lag, maar vooral ook de locatie. Honderden kilometers inlands. Hoe is de walvis hier gestrand? Er is geen enkele wetenschappelijke verklaring. Wel een kunstzinnige.

Het Belgische activistische kunstcollectief The Captain Boomer Collective is terug met een nieuwe installatie van een gestrande walvis op de oevers van de Seine in Parijs. De hyperrealistische walvis zorgt voor veel verwarring, vooral omdat er regelmatig als wetenschapper verklede acteurs omheen lopen. Sinds 2008 plaatste The Captain Boomer Collective al verschillende keren een gestrande walvis op de oevers van grote Europese steden, zoals ook op de oevers van de Thames in London. Ze vragen hiermee meer aandacht voor het milieu en de redenen waarom walvissen stranden. De ‘wetenschappers’ geven educatieve informatie en ontleden de walvis. Zo zie ik kunst het liefst. Indrukwekkend, creatief en begaan met de wereld.

Meer lezen over deze installatie? The Why of the Whale enĀ Hyperreal Whale Beaches on the Banks of the Seine to Raise Environmental Awareness.